100 g marchewki
50 g pietruszki
1 duży pomidor-200 g
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
100 g ugotowanej ciecierzycy
1 czerwona papryka
1 łyżka oleju
400 ml wody
Sól do smaku
½ łyżeczki chili pieprz Cayenne
Ostra zupa pomidorowa z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyć, osuszyć i opiec albo nad płomieniem palnika gazowego lub ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st i piec do aż skórka stanie się czarna. Następnie ostrożnie przełożyć do woreczka plastikowego i zawiązać. Zostawić do ostygnięcia. Wyjąć, zdjąć skórkę i oddzielić pestki. Pokroić w grubą kostkę.
2.Marchewkę, pietruszkę pokroić w małą kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony czosnek ,a następnie rozdrobnione warzywa i zeszklić je. Po około 2 minutach dodać pokrojonego w dużą kostkę pomidora.
3.Dusić kolejne 2 minuty po czym dodać pomidory z puszki ,pokrojoną paprykę oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia, po czym dodać ciecierzycę. Gotować całość do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Zdjąć z ognia i zmiksować. Smacznego!
Komentarze