OSTRA ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

zapraszam na rozgrzewającą zupę:)

Składniki:

  • 100 g marchewki
    50 g pietruszki
    1 duży pomidor-200 g
    1 puszka pomidorów
    2 ząbki czosnku
    100 g ugotowanej ciecierzycy
    1 czerwona papryka
    1 łyżka oleju
    400 ml wody
    Sól do smaku
    ½ łyżeczki chili pieprz Cayenne

Ostra zupa pomidorowa z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, osuszyć i opiec albo nad płomieniem palnika gazowego lub ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st i piec do aż skórka stanie się czarna. Następnie ostrożnie przełożyć do woreczka plastikowego i zawiązać. Zostawić do ostygnięcia. Wyjąć, zdjąć skórkę i oddzielić pestki. Pokroić w grubą kostkę.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę pokroić w małą kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony czosnek ,a następnie rozdrobnione warzywa i zeszklić je. Po około 2 minutach dodać pokrojonego w dużą kostkę pomidora.
  • 3. Dusić kolejne 2 minuty po czym dodać pomidory z puszki ,pokrojoną paprykę oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia, po czym dodać ciecierzycę. Gotować całość do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Zdjąć z ognia i zmiksować. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy