Łączy ze sobą słodki smak marchewki z pikantnym chili. Zupa bardzo aromatyczna zdecydowanie najlepsza gorąca...
Składniki:
1/2 kg soczystej marchwi, obranej i pokrojonej w drobną kostkę
1 duża czerwona cebula, drobno posiekana
2 łyżki oleju sezamowego
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki startego świeżego imbiru (lub ½ łyżeczki suszonego)
½ łyżeczki suszonego chili
1 łyżeczka suszonego kminu
1 łyżeczka przyprawy curry
1 puszka mleczka kokosowego (ok. 2 szklanki)
2 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
posiekana świeża kolendra
Ostra zupa z marchwi i kokosa... botswana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni dobrze rozgrzewamy olej dodajemy sypkie przyprawy, oraz imbir i czosnek. Smażymy na dużym ogniu ok. 1 minutę, mieszając. Trzeba uważać, aby przyprawy się nie przypaliły.
2.Dodajemy cebulę i smażymy przez następne 4 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
3.Doprawiamy do smaku. Przed podaniem, zupę należy podgrzać. Posypujemy świeżą posiekaną kolendrą.
4.Dodajemy wodę i mleko kokosowe; dusimy mieszając przez ok. 20 minut, aż marchewka zmięknie. Zdejmujemy z ognia i studzimy, zanim zmiksujemy zupę na gładką masę.
Komentarze