ostra zupa z marchwi i kokosa... Botswana

0 (0 ocen)

Łączy ze sobą słodki smak marchewki z pikantnym chili. Zupa bardzo aromatyczna zdecydowanie najlepsza gorąca...

Składniki:

  • 1/2 kg soczystej marchwi, obranej i pokrojonej w drobną kostkę
    1 duża czerwona cebula, drobno posiekana
    2 łyżki oleju sezamowego
    2 duże ząbki czosnku
    2 łyżeczki startego świeżego imbiru (lub ½ łyżeczki suszonego)
    ½ łyżeczki suszonego chili
    1 łyżeczka suszonego kminu
    1 łyżeczka przyprawy curry
    1 puszka mleczka kokosowego (ok. 2 szklanki)
    2 szklanki wody
    sól i pieprz do smaku
    posiekana świeża kolendra

Ostra zupa z marchwi i kokosa... botswana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej dodajemy sypkie przyprawy, oraz imbir i czosnek. Smażymy na dużym ogniu ok. 1 minutę, mieszając. Trzeba uważać, aby przyprawy się nie przypaliły.
  • 2. Dodajemy cebulę i smażymy przez następne 4 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem, zupę należy podgrzać. Posypujemy świeżą posiekaną kolendrą.
  • 4. Dodajemy wodę i mleko kokosowe; dusimy mieszając przez ok. 20 minut, aż marchewka zmięknie. Zdejmujemy z ognia i studzimy, zanim zmiksujemy zupę na gładką masę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy