Ostry gulasz paprykowy z wołowiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Można go podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 60 dag pręgi wołowej,
    1 cebula,
    1 papryka czerwona,
    1/2 papryczki chilli,
    2 łyżki masła,
    1/2 łyżki mąki,
    2 liście laurowe,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    2 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
    szczypta pieprzu cayenne,
    1 łyżeczka majeranku,
    1 łyżeczka czubricy czerwonej,
    sól,
    pieprz czarny.

Ostry gulasz paprykowy z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pręgę wołową kroimy w grubszą kostkę. Oprószamy mąką. Na maśle podsmażamy mięso. Do mięsa wlewamy 1,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe, ziele, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Gotujemy ma małym ogniu godzinę.
  • 2. Paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chilli drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Przygotowane warzywa dodajemy do mięsa. Gotujemy do momentu, aż wołowina będzie miękka. Gulasz doprawiamy do smaku majerankiem, czubricą, pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy