Owoce pod kruszonką

0 (0 ocen)

coś dla miłośników kruszonki i ciepłych deserów

Składniki:

  • kilkanaście świeżych truskawek
    łodyga rabarbaru
    cukier brązowy (2 łyżeczki na naczynie)
    łyżka bułki tartej i masła do nasmarowania foremek

    na kruszonkę:
    cukier biały ok.50 gr
    mąka 70-80 gr
    masło 50 gr

Owoce pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte truskawki, szypułkujemy
    Rabarbar obieramy ze skórek, kroimy na mniejsze kawałki
    Naczynia żaroodporne lekko smarujemy masłem,obsypujemy bułką tartą, Napełniamy do połowy owocami.
    Posypujemy je cukrem brązowym.
  • 2. Kruszonka:
    W misce łączymy mąkę , cukier, pokrojone masło
    Rozcieramy całość między palcami tworząc w ten sposób kruszonkę.
    Posypujemy obficie każdą miseczkę z owocami .
  • 3. Pieczemy (w nagrzanym wcześniej piekarniku) 180 st.C przez około 45 min



    Można podać z kulką lodów

Komentarze

Podobne przepisy