Owocowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy śmietanę i doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder i mleko. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy żelatynę. Całość podgrzewamy przez okolo 5 minut, aby żelatyna dobrze sie rozpuściła. Masę rozlewamy do szklaneczek lub salaterek i zostawiamy na okolo 30 minut do wystygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, aby stężała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Kiedy masa śmietanowa stężeje, wylewamy na wierzch galaretkę i układamy owoce. Deser odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Porady
Panna cotte można podawać również z musem owocowym. Świetnie komponuje się z truskawkami, malinami i owocami leśnymi.
Komentarze