Owocowa panna cotta

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Panna cotta jest ulubionym deserem moim i mojego narzeczonego. Zawsze przygotowujemy ją razem.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 400 ml śmietany 30%
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego lub laska wanilii
    2 łyżeczki żelatyny
    1 opakowanie galaretki truskawkowej
    kilka wybranych owoców

Owocowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy śmietanę i doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder i mleko. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy żelatynę. Całość podgrzewamy przez okolo 5 minut, aby żelatyna dobrze sie rozpuściła. Masę rozlewamy do szklaneczek lub salaterek i zostawiamy na okolo 30 minut do wystygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, aby stężała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Kiedy masa śmietanowa stężeje, wylewamy na wierzch galaretkę i układamy owoce. Deser odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Panna cotte można podawać również z musem owocowym. Świetnie komponuje się z truskawkami, malinami i owocami leśnymi.

Komentarze

Podobne przepisy