Owocowa tarta

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna, lekka i mega owocowa!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 2 formy o średnicy 15cm
    Ciasto:
    25 dag mąki
    7 dag cukru pudru
    10 dag zimnego masła
    1 jajko
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa śmietanowo - jogurtowa:
    0,5l śmietany 30%
    250ml gęstego jogurtu naturalnego
    1 szkl wody
    6 łyżek cukru
    1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody
    1 galaretka cytrynowa
    Dowolne owoce

Owocowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę z proszkiem i cukrem pudrem posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki blaszek posmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Przyciąć wystające brzegi ciasta. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, aby za bardzo nie wyrosło. Piec ok. 15 minut, po tym czasie zdjąć papier i dopiec na złoty kolor.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. 1 szklankę wody zagotować z połową cukru i rozpuścić w niej żelatynę. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem gdy będzie sztywna cały czas miksując dodawać po łyżce jogurtu. Pod koniec ubijania wlewać powoli jeszcze lekko ciepłą żelatynę. Wyłożyć na ciasta. Udekorować owocami według własnego uznania. Całość zalać niewielką ilością galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy