Owocowo - bakaliowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Po degustacji u rodziny, ciasto wykonałam w domu według własnego przepisu. Jedno z wielu ulubionych ciast mojej rodziny.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 jajka
    cukier wanilinowy
    0,5 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pół na pół pszenna i ziemniaczana
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem
    krem karpatkowy w 5 minut
    400ml mleka
    100g masła

    3 galaretki brzoskwiniowe
    puszka brzoskwiń
    0,5 puszki ananasa
    150g borówek
    100g czekolady gorzkiej
    150g orzechów włoskich
    50g rodzynek

    Pianka
    galaretka ananasowa
    1 śnieżka
    200ml mleka

Owocowo - bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubijać. Wlać żółtka, chwilę ubijać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 25-30 minut w 180st.C.
  • 2. Krem wykonać według przepisu na opakowaniu.
    Wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 4,5 szklankach gorącej wody, wystudzić. Brzoskwinie, ananasy, orzechy i czekoladę pokroić, dodać rodzynki i borówki. wsypać wszystko do tężejącej galaretki.
    Masę wylać na krem.
  • 4. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić.
    śnieżkę ubić z mlekiem. Wymieszać z galaretką.
    Wylać na masę.Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
    Przed podaniem obsypać startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy