Owsiane mielone z musztardą

0 (0 ocen)

Kotlety są bardzo soczyste i z dodatkiem błonnika. Musztarda i czosnek nadają pikanterii, natomiast natka pietruszki i majeranek łagodzą smak.

Składniki:

  • Masa na kotlety:
    300 g wieprzowego mięsa mielonego
    5 ząbków czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    2 jajka
    5 łyżek musztardy sarepskiej
    8 łyżek płatków owsianych
    4 łyżki bułki tartej
    3 łyżeczki majeranku suszonego
    przyprawa uniwersalna do potraw do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)

    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

Owsiane mielone z musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owsiane mielone z musztardą 1. Czosnek i natkę pietruszki posiekać. Składniki do przygotowania kotletów wymieszać na jednolitą masę.
  • Owsiane mielone z musztardą 2. Na patelni rozgrzać olej. Nabierać porcje masy mięsnej i formować kotlety. Panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na rumiano z obu stron.
    Podawać jako dodatek do obiadu lub na kanapki.

Porady

Z podanych składników wychodzi 10 średniej wielkości kotletów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy