Owsianki

0 (0 ocen)

Zdrowe i pyszne o maślanym posmaku

Składniki:

  • 40 dkg płatków owsianych błyskawicznych (jedno opakowanie),
    1 kostka masła,
    2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
    1 szklanka cukru,
    3 jaja,
    1 łyżeczka sody,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 cukier waniliowy,
    2 łyżki miodu,
    3 łyżki sezamu,
    2 łyżki słonecznika,
    pół tabliczki gorzkiej czekolady (posiekanej)

Owsianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować masło z cukrem, cukrem waniliowym i miodem, dodać jaja i miksować, następnie dodać mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Miksować. Do masy wsypać płatki owsiane, sezam, słonecznik i wymieszać łyżką (ciasto jest bardzo gęste). Na końcu dodać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze, lekko spłaszczając dłonią. Piec w temp. 170 stopni ok. 15 min przy włączonej funkcji termoobiegu. Smacznego :)

Porady

Ciasteczka najlepiej smakują tego samego dnia :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy