Pączuszki różane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozdrobnić, wymieszać z cukrem kryształem, zalać 1/4 szklanki mleka, wymieszać z 1 łyżka maki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, żółtka, resztę mleka, rozpuszczone masło, wódkę i rozczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2.Ciasto podsypać mąka i rozwałkować na grubość 5 mm. Foremką wycinać serca lub po prostu szklanką kółka. Na połowę serc nałożyć konfiturę różaną.
3.Serca z różą przykrywać pustymi i dokładnie sklejać. Układać na posypanej mące desce. Ostawić aż wyrosną. Najlepiej przykryć ściereczką.
4.Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu złoto-brązowy kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze