Pałki po kurpiowsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Najlepsze pałki z kurczaka jakie jadłam. Idealna propozycja na np. niedzielny obiad. cebulka konserwowa nadaje daniu bardzo ciekawy smak.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 6 pałek kurczaka
    2 szklanki bulionu (najlepiej rosołu)
    łyżka masła
    łyżka mąki
    25 dag wędzonego boczku
    słoik marynowanej cebulki
    2 cebule
    łyżeczka tymianku
    łyżeczka estragonu
    2 garście suszonych grzybów (namoczonych przez noc)
    kieliszek białego wina
    łyżka koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz

Pałki po kurpiowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby gotujemy w wodzie, w której się moczyły przez ok. 30 minut. Pałki solimy i pieprzymy z każdej strony. Rumienimy na patelni na złoty kolor po czym przekładamy do garnka. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na tym samym tłuszczu do czasu aż cebula się zeszkli a boczek ładnie zrumieni. Dodajemy grzyby. Chwilę jeszcze przesmażamy. Dodajemy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut). Dolewamy wino wymieszane z mąką. Dosypujemy zioła, dokładamy cebulkę. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy