PALUCHY PSZENNO-ŻYTNIE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bułeczki są bardzo mięciutkie w środku i pięknie pachną.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 gram mąąki pszennej
    200 gram mąki żytniej
    30 gram świeżych drożdży
    250 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy

Paluchy pszenno-żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz oliwy połączyć, wyrobiać ciasto około 10 minut, a następnie dodać oliwę i wyrabiać jeszcze chwilę. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • 2. Przegnieść i uformować 6 zgrabnych paluszków i pozostawić, aż podwoją swoją objętość.
  • 3. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy