Paluchy z makiem i czarnym sezamem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Chrupacze, które zawsze masz pod ręką. Smaczne patyki do zupy, piwa z dodatkiem otrąb.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 gram mąki
    8 dkg suszonych drożdży
    70 gr rozpuszczonego masła
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    łyżeczka cukru
    łyżka otrąb pszennych
    200 ml mleka

Paluchy z makiem i czarnym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsyp mąkę i otręby do miski, dodaj drożdże i cukier, wlej ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i oliwę. Pod koniec wyrabiania dodaj łyżeczkę soli. Wybronione ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie odgazuj. Rozwałkuj na stolnicy na ok 0,5 cm. Potnij ciasto na 1,5 cm paski. Na stolnicy rozsyp sezam i mak. zacznij rolować otaczając ciasto makiem i sezamem. Piecz w 200 stopniach ok 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy