Polecam Wam pampuszki,proste ,szybkie w przygotowaniu, puszyste , ale jakże smaczne placuszki.
Podane z karmelizowanymi jabłkami lub śmietaną smakują wyśmienicie.
Pampuszki - pyszne placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka ubijamy z cukrem dodając cukier waniliowy,mąkę oraz większą szczyptę sody oczyszczonej.
Masę żółtkową połączyć z masą białkową,delikatnie wymieszać do połączenia.
Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, nakładać porcje masy ,formować placuszki pampuszki i smażyć z obydwu stron na rumiano.
Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne ,pokroić i z karmelizować.
Placuszki podawać z karmelizowanymi jabłkami lub śmietaną, albo z ulubionym dżemem.
Komentarze