Panna cotta

0 (0 ocen)

Klasyczny, włoski deser, przy tym jeden z najprostszych jakie znam. Przepyszny z sosem ze świeżych truskawek.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    500 ml śmietanki kremówki 36%
    1 laska wanilii (ew. 1 cukier waniliowy)
    2 łyżki cukru
    12g (ok.1,5 łyżki) żelatyny
    3 łyżki mleka

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę wlać do garnuszka. Dodać cukier i miąższ z laski wanilii (ew. cukier waniliowy). Podgrzewać na małym ogniu, a następnie gotować przez ok. 10 minut, często mieszając.
  • 2. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, pozostawić do napęcznienia.
    Śmietankę zdjąć z ognia, do niegotującej się już, dodać żelatynę, całość dokładnie wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Śmietankę rozlać do czterech miseczek, jak ostygnie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
  • 3. Pannę cottę podawać schłodzoną z ulubionym sosem owocowym (polecam truskawki, jeżyny, maliny, jagody). W celu wyjęcia deseru, miskę należy na chwilkę, dosłownie na kilka sekund włożyć do gorącej wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy