1.Śmietankę wlać do garnuszka. Dodać cukier i miąższ z laski wanilii (ew. cukier waniliowy). Podgrzewać na małym ogniu, a następnie gotować przez ok. 10 minut, często mieszając.
2.Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, pozostawić do napęcznienia.
Śmietankę zdjąć z ognia, do niegotującej się już, dodać żelatynę, całość dokładnie wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Śmietankę rozlać do czterech miseczek, jak ostygnie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
3.Pannę cottę podawać schłodzoną z ulubionym sosem owocowym (polecam truskawki, jeżyny, maliny, jagody). W celu wyjęcia deseru, miskę należy na chwilkę, dosłownie na kilka sekund włożyć do gorącej wody.
Komentarze