1.Do 1/4 szklanki gorącej wody dodać żelatynę. Chwilę odczekać, by napęczniała, następnie wymieszać do jej rozpuszczenia.
Do garnuszka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier. Z laski wanilii usunąć nasionka i umieścić w garnuszku. Włożyć tam również opróżnioną z nasionek laskę wanilii. Podgrzewać, na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z palnika, usunąć laskę wanilii.
Do masy mlecznej dodać wciąż ciepłą żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia.
Przygotować foremki , przelać do nich tężejącą panna cottę. Przykryć folią spożywczą. Schłodzić przez 4 godziny, a najlepiej przez całą noc
Porady
By wyjąć panna cottę z pojemniczków, najlepiej zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie. Podawać z owocami lub sosem owocowym.
Komentarze