Panna cotta truskawkowa

0 (0 ocen)

Z sorbetem porzeczkowo-agrestowym.Ulubiony ,samodzielnie wykonany deser córeczki .

Składniki:

  • 400ml. mleka
    1 galaretka truskawkowa
    100g.czerwonych porzeczek
    100g.agrestu
    tabliczka czekolady kokosowej
    1 łyżka masła
    3 łyżki cukru

Panna cotta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dobrze opłucz i usuń szypułki 1. W rondelku rozgrzewamy mleko ale nie gotujemy (85 stopni). Powoli wsypujemy galaretkę energicznie mieszając trzepaczką,aż galaretka się rozpuści.Rozlewamy do dwóch pucharków,odstawiamy do lodówki do stężenia.W między czasie w rondelku rozgrzewamy masło,dodajemy agrest i porzeczki podsmażamy na małym ogniu ok.15 min.dodajemy pokruszoną czekoladę oraz cukier.Całość mieszamy ,aż czekolada i cukier się rozpuści.Na papierze pergaminowym dzielimy mus owocowo-czekoladowy na dwa kleksy,wkładamy do zamrażalki .Deser wyjmujemy z pucharków ,podajemy z sorbetem i owocami.SMACZNEGO
  • energicznie mieszaj trzepaczką i powoli wsypuj galaretkę 2. .
  • troszką się nad tym deserem napracoawłam 3. .
  • ale efekt końcowy jest bajeczny.Polecam 4. .

Komentarze

Podobne przepisy