Panna cotta z fiołkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.4 kokilki.
Fiołki należy starannie opłukać i oberwać same płatki.
W niewielkim garnku podgrzewać połamaną czekoladę z mlekiem, śmietanką i cukrem.
Cały czas mieszać łyżką do rozpuszczenia się czekolady, gdy pojawią się pierwsze małe bąbelki zdjąć z ognia.
Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Po 5 minutach odsączyć listki w dłoni i dodać do bardzo ciepłej masy czekoladowej.
Mieszać do rozpuszczenia żelatyny.
Nieraz zapomnę o namoczeniu listków ale i takie rozpuszczą się w gorącej czekoladzie.
2.Na spód kokilek kładziemy drobno pokrojone truskawki, zalewamy częścią masy czekoladowej i wstawiamy do lodówki.
Gdy masa lekko zetnie się, łyżką wylewamy resztę masy i układamy płatki fiołków.
Kokilki wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze