Panna cotta z fiołkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W tym roku w ogródku pięknie zakwitły mi fiołki wonne. Fiołki oprócz pięknego zapachu są słodkie. Dlatego dzisiaj " wylądowały " w mojej panna cotcie.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śmietana 30 % 200 ml
    mleko 120 ml
    biała czekolada 100 g
    cukier 20 g
    listki żelatyny 1,5
    płatki fiołków wonnych
    ew. 2 truskawki
    sok z cytryny do smaku

Panna cotta z fiołkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Panna cotta 1. 4 kokilki.
    Fiołki należy starannie opłukać i oberwać same płatki.
    W niewielkim garnku podgrzewać połamaną czekoladę z mlekiem, śmietanką i cukrem.
    Cały czas mieszać łyżką do rozpuszczenia się czekolady, gdy pojawią się pierwsze małe bąbelki zdjąć z ognia.
    Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Po 5 minutach odsączyć listki w dłoni i dodać do bardzo ciepłej masy czekoladowej.
    Mieszać do rozpuszczenia żelatyny.
    Nieraz zapomnę o namoczeniu listków ale i takie rozpuszczą się w gorącej czekoladzie.
  • 2. Na spód kokilek kładziemy drobno pokrojone truskawki, zalewamy częścią masy czekoladowej i wstawiamy do lodówki.
    Gdy masa lekko zetnie się, łyżką wylewamy resztę masy i układamy płatki fiołków.
    Kokilki wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Komentarze

Podobne przepisy