Panna cotta z sosem kawowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Deserek lekki i delikatny.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA;:
    - mleko 3.2%: 1 szklanka
    - śmietana 30% słodka: 1 szklanka
    - cukier puder: 3 łyżki
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
    - cukier waniliowy z prawdziwą wanilią: 1 opakowanie
    SOS KAWOWY::
    - czekolada gorzka: 1 opakowanie
    - cukier waniliowy 16g: 1 opakowanie
    - masło: 50 gramów
    - mleko niesłodzone zagęszczone: 1 puszka
    - kawa rozpuszczalna Jacobs: 2 łyżki

Panna cotta z sosem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody i poczekać aż napęcznieje.
  • 2. Do rondla wlać mleko,śmietanę, wsypać cukier puder i waniliowy.
    Wszystko zagotować dodać żelatynę,wymieszać i zdjąć z gazu.
  • 3. Rozlać do foremek masę,ostudzić i wstawić do lodówki na 2 godz aż stężeje.
  • 4. Gdy masa będzie tężeć w lodówce zrobić sos kawowy.
    W kapieli wodnej w misce rozpuścić masło,pokruszona czekoladę.
    Dolać do tego mleko z puszki ,wsypać kawę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • 5. Wyjąc deserek z foremek na talerze i polać sosem kawowym,pycha

Komentarze

Podobne przepisy