Papryczki faszerowane kurczakiem i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna i elegancka przekąska o zaskakującym smaku.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka (pokrojona w drobną kostkę): 1 sztuka
    - małe słodkie papryczki: 9 sztuk
    - ser mozzarella (starty na tarce): 125 gramów
    - czarne oliwki kalamata (drobno posiekane): 60 gramów
    - oliwa czosnkowa: 4 łyżki
    - oliwa do wysmarowania naczynia: 2 łyżki
    - olej spod suszonych pomidorów ((czyli zalewa ze słoika z suszonymi pomidorami w oleju)): 4 łyżki

Papryczki faszerowane kurczakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (dolna grzałka + termoobieg)
  • 2. Kawałki kurczaka szybko rumienimy na rozgrzanej oliwie czosnkowej. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Mieszamy ser mozzarella, oliwki i kurczaka. Gotową masą napełniamy papryczki.
  • 4. Papryczki układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Obficie spryskujemy olejem spod suszonych pomidorów i pieczemy przez 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy