Papryka faszerowana mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo aromatyczne danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 papryk
    3 torebki ryżu
    500g mięsa mielonego np z karkówki
    500ml przecieru pomidorowego
    cebula
    jajko
    ser żółty
    papryka słodka
    papryka ostra
    kminek
    sól
    pieprz
    majeranek
    pieprz ziołowy

Papryka faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko. Wrzucamy do miski. Kiedy ostygnie dodajemy mięso mielone. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni. Dodajemy do ryżu i mięsa. Przyprawiamy, dodajemy jajko i mieszamy. Papryki myjemy, kroimy na pół i napełniamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przecier wlewamy do garnka, dodajemy szklankę wody i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem podlewamy papryki. Papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia na każdą z papryk układamy plaster sera. Podajemy z sosem w którym piekły się papryki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy