Paprykarz z wędzonej makreli, kaszy bulgur i selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia.
Cebulę kroimy w kostkę, pora w plasterki. Wrzucamy na rozgrzany w rondlu olej rzepakowy i podsmażamy przez kilka minut, aż się zeszklą.
Dodajemy marchewki starte na tarce, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy przez około 10 minut. Następnie dodajemy seler naciowy pokrojony w drobną kostkę i dusimy 10 minut.
Dodajemy paprykę wędzoną i ostrą oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut . Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zostawiamy do przestygnięcia.
Makrelę obieramy dokładnie z ości.
Łączymy duszone warzywa z kaszą i rybą. Dodajemy oliwę z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy.
Komentarze