Paprykarz z wędzonej makreli, kaszy bulgur i selera naciowego

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Smaczny i pożywny domowy paprykarz przygotowany z wędzonej makreli, kaszy bulgur, selera naciowego i marchewki. Idealny na śniadanie.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 100 gram kaszy bulgur
    1 makrela wędzona
    1 cebula
    zielona część pora
    2 marchewki
    4 łodygi selera naciowego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki papryki wędzonej
    1/3 łyżeczki papryki ostrej
    3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól i pieprz do smaku

Paprykarz z wędzonej makreli, kaszy bulgur i selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia.

    Cebulę kroimy w kostkę, pora w plasterki. Wrzucamy na rozgrzany w rondlu olej rzepakowy i podsmażamy przez kilka minut, aż się zeszklą.

    Dodajemy marchewki starte na tarce, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy przez około 10 minut. Następnie dodajemy seler naciowy pokrojony w drobną kostkę i dusimy 10 minut.
    Dodajemy paprykę wędzoną i ostrą oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut . Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zostawiamy do przestygnięcia.

    Makrelę obieramy dokładnie z ości.

    Łączymy duszone warzywa z kaszą i rybą. Dodajemy oliwę z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy