Paprykarz ze szprotek i kaszy bulgur

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszny, domowy paprykarz ze szprotek w pikantnym sosie pomidorowym, kaszy bulgur oraz duszonej marchewki. Idealny na śniadanie.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki szprotek w pikantnym sosie pomidorowym
    1 duża cebula
    1 marchewka
    100 gram kaszy bulgur
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    1/3 łyżeczki papryki ostrej
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    sól i pieprz do smaku.

Paprykarz ze szprotek i kaszy bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.

    Cebulę kroimy w kostkę i lekko szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Posypujemy papryką słodką, wędzoną oraz ostrą, mieszamy i dusimy przez 10 minut. Dodajemy przecier i dusimy jeszcze 5 minut. Następnie zdejmujemy z palnika i zostawiamy do przestygnięcia.

    Do miski wrzucamy szprotki razem z sosem i rozgniatamy je widelcem. Dodajemy kaszę oraz warzywa. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy