Paprykowe bułeczki

0 (0 ocen)

domowe bułeczki z papryka

Składniki:

  • 100 g mąki graham
    300 g mąki razowej
    300 g mąki pszennej chlebowej
    300 g mąki pszennej zwykłej
    2,5 szk letniej wody
    1 łyżka soli
    1,5 łyżki słodkiej papryki
    1/3 szk oleju o smaku oregano
    100 g drożdży
    1 łyżka cukru

Paprykowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypać cukrem i odstawić na kilka minut.
    Następnie rozetrzeć je na płynną masę.
  • 2. Wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
    Miskę nakryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
    Gdy podrośnie wyrobić raz jeszcze.
  • 3. Blachę posmarować olejem i wysypać mąką.
    Formować z ciasta bułeczki, układać na blaszce i naciąć nożem na środku tworząc rowek.
  • 4. Zostawić bułki do podrośnięcia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy