Paprykowe placki biszkoptowe z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

To pyszny pomysł nie tylko na szybkie śniadanie lub kolację. Smakują rewelacyjnie i tak naprawdę możecie przygotować je z dowolnym farszem. Paprykowe, miękkie oraz puszyste ciasto jest tak smaczne, że u mnie często znika bez jakichkolwiek dodatków. To takie wytrawne biskwity z patelni, z tymże ja robię cieńsze.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (3 sztuki)
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej
    1/4 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona)
    1/4 łyżeczki soli
    Moje nadzienie:
    1 liść kapusty pekińskiej
    kilka pomidorków koktajlowych
    sałatka z kurczakiem premium gyros

Paprykowe placki biszkoptowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania powoli dodać żółtka i resztę soli z papryką, a na koniec delikatnie wmieszać mąkę.
    Następnie z masy należy oddzielnie usmażyć 3 placki.
    (Patelnię do pierwszego placka można odrobinę natłuścić. Placki smażyć z obu stron.)
    Jeszcze ciepłe placki nadziać dowolnym nadzieniem.

Porady

Aby placki nie pękały przy składaniu z nadzieniem to należy pamiętać, aby nie smażyć ich zbyt długo, a zdejmując placki z patelni - najlepiej od razu ostrożnie składać je na pół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy