Parówki w naleśnikach

0 (0 ocen)

Coś na słono...

Składniki:

  • 6 cienkich parówek
    12 plasterków sera żółtego

    Ciasto naleśnikowe:
    1 jajko
    300ml mleka
    50ml wody
    1 łyżka oleju
    3/4 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli

    Panierka:
    1 duże jajko (lub 2 mniejsze)
    1 łyżka mąki
    1,5 łyżki bułki tartej
    1,5 łyżki mleka

    Sos:
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka ketchupu
    1 łyżeczka musztardy stołowej
    0,5 łyżeczki bazylii
    szczypta pieprzu

    Dodatkowo:
    tłuszcz do smażenia

Parówki w naleśnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, mleko, jajko, sól, olej, mąkę dokładnie ze sobą wymieszać i upiec 6 cienkich naleśników.
  • 2. Z podanych składników przygotować panierkę (powinna mieć gęstą konsystencję).
  • 3. Ugotować parówki.
  • 4. Z podanych składników przygotować sos i wstawić do lodówki.
  • 5. Na każdy naleśnik położyć 2 plasterki sera oraz parówkę. Zawinąć w rulon i obtoczyć w przygotowanej panierce. Piec na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  • 6. Podawać gorące polane sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy