Pasta warzywna

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna i zdrowa pasta z warzyw, podsmażonych na maśle. Świetna na kanapki.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g .dyni obranej i pokrojonej
    200 g. cukinii obranej i pokrojonej
    1 papryka czerwona
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    papryka słodka
    papryka ostra
    masło do smażenia

Pasta warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta warzywna 1. Dynię i cukinię obraną i pozbawioną miąższu, pokroić na mniejsze kawałki.
    Resztę warzyw obrać, umyć i również pokroić na mniejsze kawałki.
    Na patelni roztopić masło. Wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć.
    Następnie dodać pokrojony czosnek. Smażyć jeszcze chwilę i dodać resztę warzyw. Przyprawić solą pieprzem i papryką.
    Patelnię z warzywami nakryć pokrywką i dusić 20-25 minut, do miękkości warzyw.
  • Pasta warzywna 2. Co jakiś czas zamieszać. W międzyczasie można podlać trochę wodą,
    żeby warzywa się nie przypaliły.

    Kiedy warzywa lekko przestygną, zblendować je na gładką masę.
    Jeśli trzeba, doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy