Pasta z bobu

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna pasta bobowa. Można ją zajadać samą , można z kawałkiem chleba, można jako dodatek do wędliny. Ponieważ rozgniatamy bób widelcem lub praską do ziemniaków, pasta nie jest zupełnie gładka, ma przyjemną lekko grudkowatą konsystencję.

Składniki:

  • ok 250 g ugotowanego, obranego bobu
    1 duży ząbek czosnku
    oliwa z oliwek
    1 łyzka tartego parmezanu
    garść listków mięty
    sól, pieprz
    sok z cytryny do doprawienia, trochę startej skórki cytrynowej

Pasta z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić bób, dodać starty czosnek, podgrzewać mieszając.
  • 2. Zdjąć z ognia, rozgnieść ciepły bób praską do ziemniaków, lub widelcem, niezbyt dokładnie,
  • 3. przyprawić solą, pieprzem, dodać parmezan, wymieszać z posiekanymi listkami mięty.
  • 4. Dolać więcej oliwy o ile pasta jest za sucha. Doprawić sokiem z cytryny i posypać otartą skórką cytrynową. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy