Pasztet fasolowo-marchwiowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Co roku na Wielkanoc piekę mięsno-wątróbkowy pasztet. W tym roku, jako że postanowiłam ograniczyć spożycie mięsa, postanowiłam upiec pasztet warzywny.

Składniki:

  • ok. 10 porcji

    200g suchej białej fasoli namoczonej przez noc

    2 duże marchwie

    1-2 papryczki chili

    1 cebula

    2 łyżki siemienia lnianego

    1 jajko

    sól, pieprz

    ulubione zioła

    3 łyżki serka wiejskiego

Pasztet fasolowo-marchwiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę gotujemy do miękkości. Marchew również gotujemy. Przekładamy wszystko do miski. Dodajemy papryczki chili i posiekaną cebulę. Wszystko miksujemy (blenderem lub maszynką) na gładką masę. Dodajemy jajko i siemię lniane. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie mieszamy.

    Wykładamy do małej formy keksówki. Na wierzchu rozsmarowujemy serek wiejski.

    Zapiekamy w nagrzanym do 180st.C. piekarniku ok. 50-60 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2014

Komentarze

Podobne przepisy