Pasztet jaglano-soczewicowo-marchwiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną ugotowałam w 1,5 szklanki wody. Soczewicę ugotowałam również w 1,5 szklanki wody. Obraną i pokrojoną w kawałki marchew, cebulę pokrojoną w ćwiartki i całe ząbki czosnku upiekłam na blasze, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - około 20 minut. Upieczone warzywa utarłam na średnich oczkach i wymieszałam wraz z pokrojonym w plasterki imbirem. W misce wymieszałam ugotowaną kaszę z soczewicą wraz z warzywami. Dodałam mąkę, oliwę, sól i przyprawy. Przełożyłam do formy i piekłam ok 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
Porady
Po upieczeniu można go wyjąć z formy dopiero wtedy gdy całkiem wystygnie, inaczej będzie się kruszył.
Komentarze