Pasztet świąteczny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pierwszy raz robiła moja mama na święta Bożego Narodzenia, wyszedł przepyszny

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Równe porcje
    Łopatka
    karczek
    szynka
    surowe podgardle lub surowy boczek
    ok 30 dag wątróbki wieprzowej.
    jarzyna na rosół
    liść laurowy
    ziele angielskie
    1 cebula
    2 małe bułki
    2 jajka
    sól
    pieprz
    wegeta
    gałka muszkatołowa foremki do pieczenia ( mi wyszło na 5)

Pasztet świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę sparzyć, resztę mięsa + jarzyna dusić do miękkości w małej ilości wody, dodać szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie.
  • 2. Po wystudzeniu zmielić, dodać wątróbkę, cebulę, bułki namoczone w mleku.
    Wmieszać jajka, dodać sól, pieprz, wegetę i gałkę muszkatołową- do smaku.
    Wlać tłuszcz z wywaru, wymieszać, wyłożyć do foremek do pieczenia.
    Piec ok 1 godziny w temp 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy