Pyszna domowa pasztetowa delikatna i lekko ziołowa
4 godz.
Składniki:
2,5 kg mięsa z szynki bez kości
2 podgardla
3-4 cebule
1 kg bułki tartej
8 jajek
pieprz ziołowy
sól
wegeta
pieprz czarny
ziele angielskie
liście laurowe
1 łyżka smalcu
Pasztetowa w nowej odsłonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i podgardla gotujemy do miękkości. Dodajemy 3 ziela i 2 liście.Bułkę zalewamy rosołem w którym gotowało się mięso, tak by bułka wchłonęła rosół. Cebule kroimy w grubą kostkę i szklimy na łyżce smalcu. Mięso, podgardle, cebulę mielimy w maszynce 3-4 razy, na drobnych oczkach. Do ostatniego razu mielenia dodajemy namoczoną bułkę. Do zmielonej masy dodajemy całe jajka, pieprz ziołowy całą torebkę, sól, pieprz, wegete do smaku. Mieszamy ręcznie. Napełniamy osłonki foliowe ściśle. Wkładamy do garnka z gorąca wodą nie wrząca. Parzymy od 15 do 20 minut
Komentarze