Pavlova z owocami

0 (0 ocen)

Zniknęła w kilka minut.

Składniki:

  • 4 białka
    250 g cukru
    szczypta soli
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu winnego
    200 ml śmietanki 30 %
    2 brzoskwinie
    kiść winogron

Pavlova z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli do sztywności. Cukier dodajemy powoli po łyżce, za każdym razem dobrze mieszając. Na koniec ubijanie dosypujemy mąkę i ocet, miksujemy.


  • 2. Na papierze do pieczenia rysujemy kółko o średni. 24 cm, wykładamy na nie pianę z białek i równo rozsmarowujemy. Można za pomocą łyżki zrobić małe czubki jak na zdjęciu.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. pianę umieszczamy w piekarniku i od razu zmniejszamy temp. do 150 st. Pieczemy ok. 1 godzinę. Studzimy.
  • 4. Kremówkę ubijamy i dekorujemy nią wierz bezy według uznania, śmietankę można rozsmarować lub zrobić z niej rozetki za pomocą szprycy. Układamy owoce.

Komentarze

Podobne przepisy