Pekińska ciaper kapusta

0 (0 ocen)

Ciaper kapusta w innej odsłonie - przygotowana z kapusty pekińskiej, w "lżejszej" wersji.

Składniki:

  • 1 średnia kapusta pekińska (600g)
    700 g ugotowanych, pogniecionych ziemniaków
    2 średnie białe cebule (120g)
    1/2 szklanki wody
    6 łyżek śmietany 12%
    6 łyżek oleju
    3 łyżki octu 10%
    kilka ziarenek pieprzu kolorowego
    2 liście laurowe
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku

Pekińska ciaper kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pekińska ciaper kapusta 1. Kapustę poszatkować, cebule posiekać. Warzywa dusić 5 min na rozgrzanym oleju, mieszając. Następnie wlać wodę i ocet, dodać pieprz ziarnisty i liście laurowe - dusić pod przykryciem 25 min, co jakiś czas mieszając.
  • Pekińska ciaper kapusta 2. Po tym czasie dodać ziemniaki i śmietanę - wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Danie doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy