Pekińska róża

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolorowa sałatka z kapusty pekińskiej i warzyw. Lekka, pełna witamin, efektownie podana.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta pekińska: 1 sztuka
    - pomidor: 1 sztuka
    - ogórek zielony: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - papryka: 1 sztuka
    - szynka: 10 dekagramów
    - oliwa: 4 łyżki
    - sól, pieprz, cukier (do smaku): 1 szczypta
    - konfitura cytrynowa: 1 łyżka
    - sok z cytyny: 1 sztuka

Pekińska róża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pekińską umyć, odciąć końcówki i pokroić na 4 części.
  • 2. Pomidor, ogórek zielony, paprykę oczyścić z pestek, pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać pokrojoną drobno cebulę i szynkę.
  • 3. Przygotować dressing z oliwy, soli, soku z cytryny, cukru, konfitury cytrynowej i dokładnie wymieszać. Polać nim warzywa. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Pekińska róża 4. Na talerzu ułożyć 1 część kapusty pekińskiej. Ostrożnie uchylić liście kapusty i w to miejsce łyżką nakładać przygotowane warzywa. Wypełnioną kapustę pekińską polać pozostałym sosem otrzymanym z oliwy i soku z warzyw.

Komentarze

Podobne przepisy