Pekińskie Koperty

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszna i pełna warzyw przekąska

  • 60 min

Składniki:

  • |Ciasto :
    1/2 kostki margaryny
    1/2 kg mąki
    3/4 szklanki mleka
    1 jajko
    3 dag drożdży
    sól, pieprz
    Farsz:
    1 kapusta pekińska
    1 duża cebula
    30 dag pieczarek
    1 puszka kukurydzy
    1 papryka czerwona
    1 jajko
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka curry, sól, pieprz

Pekińskie koperty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5mm i wykrawamy kwadraty o boku 10 cm.
  • 2. Przygotowujemy farsz. Cebulę, paprykę, pieczarki kroimy w kostkę. Każde osobno podsmażamy na patelni. Kukurydzę odsączamy. Kapustę pekińską drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Następnie odciskamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy koncentrat, curry oraz sól i pieprz do smaku.
  • 3. Farsz nakładamy na przygotowane kwadraty z ciasta po przekątnej i sklejamy ze sobą dwa przeciwległe boki.
  • 4. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy koperty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut.

Porady

Koperty świetnie smakują z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy