Pekińskie koperty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5mm i wykrawamy kwadraty o boku 10 cm.
2.Przygotowujemy farsz. Cebulę, paprykę, pieczarki kroimy w kostkę. Każde osobno podsmażamy na patelni. Kukurydzę odsączamy. Kapustę pekińską drobno kroimy i przelewamy wrzątkiem. Następnie odciskamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy koncentrat, curry oraz sól i pieprz do smaku.
3.Farsz nakładamy na przygotowane kwadraty z ciasta po przekątnej i sklejamy ze sobą dwa przeciwległe boki.
4.Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy koperty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut.
Porady
Koperty świetnie smakują z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Komentarze