Penne z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Połączenie makaronu z pieczarkami, boczkiem i pozostałymi dodatkami sprawdziło się. Wyszło szybkie, smaczne danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
    200 g pieczarek
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    pół szklanki białego wytrawnego wina
    100 g chudego boczku
    1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól
    pieprz
    1 łyżka łagodnego ketchupu

Penne z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone pieczarki odparowałem na suchej patelni, dodałem oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyłem razem. Osobno podsmażyłem boczek, połączyłem z grzybami, wlałem wino i gotowałem bez przykrycia, aż połowa płynu odparowała. Dodałem przecier pomidorowy, ketchup i bazylię, doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Ugotowałem makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedziłem, wymieszałem z pieczarkami. Wyłożyłem na podgrzany talerz i posypałem szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy