Pesto z natki

0 (0 ocen)

  • 15 min

pesto do zamrożenia na kiedyś

  • 15 min

Składniki:

  • dwie duże garście natki pietruszki
    2 łyżki ziaren słonecznika
    1 łyżka ziaren dyni
    1 łyżeczka sezamu
    1 łyżeczka siemienia lnianego
    1 szkl oliwy
    2 łyżki startego parmezanu
    sól
    pieprz

Pesto z natki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ziarna uprażyć na suchej patelni przez chwilę, wystudzić.
    Natkę umyć, osuszyć. Odciąć grubsze gałązki i włożyć do kubka blendera 1/3, dodać oliwę i ziarna, zmiksować, dodać następną partię natki aż do zużycia. Gdyby zaszła potrzeba dodać jeszcze oliwy.
    Na koniec dodać parmezan, sól i pieprz do smaku.

    Pesto można zamrozić w małych porcyjkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy