Natka marchewki jest bardzo zdrowa, jeśli do tej pory lądowała w koszu to dobra pora aby to zmienić.
Pesto z dodatkiem prażonego słonecznika oraz czosnku ma wyrazisty i niepowtarzalny smak.
10 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
2 pęczki natki marchewki
1 garść pestek słonecznika
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Pesto z natki marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Natkę z marchewki obrać z łodyg, wypłukać bardzo dokładnie.
Czosnek obrać.
Nać, czosnek zblendować wraz ze słonecznikiem i sokiem z cytryny na gładką masę.
Doprawić do smaku.
Pesto przełożyć do słoiczka.
Wierzch zalać odrobiną oliwy, by nie ciemniało.
Przechowywać w lodówce.
Komentarze