Pesto z natki marchewki

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Natka marchewki jest bardzo zdrowa, jeśli do tej pory lądowała w koszu to dobra pora aby to zmienić.
Pesto z dodatkiem prażonego słonecznika oraz czosnku ma wyrazisty i niepowtarzalny smak.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 pęczki natki marchewki
    1 garść pestek słonecznika
    2 ząbki czosnku
    sok z 1/2 cytryny
    sól
    pieprz


    PONADTO:

    oliwa do zalania

Pesto z natki marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natkę z marchewki obrać z łodyg, wypłukać bardzo dokładnie.
    Czosnek obrać.
    Nać, czosnek zblendować wraz ze słonecznikiem i sokiem z cytryny na gładką masę.
    Doprawić do smaku.
    Pesto przełożyć do słoiczka.
    Wierzch zalać odrobiną oliwy, by nie ciemniało.
    Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy