Pianki marshmallows - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wysmaruj olejem ( nie smakowym).
W 120 ml gorącej wody rozpuść 30 g. żelatyny i odstaw na 10 min.
W tym czasie w garnku o grubym dnie rozpuść cukier w 120 ml. wody. Gdy cukier się rozpuści i zacznie gotować (będzie gorący ale się nie zestali), dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Odstaw do schłodzenia.
Wlej do wysokiej miski i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż uzyskania gęstej białej masy.
Dodaj pastę waniliową.
Ubijaj jeszcze przez chwilę.
Przelej do formy i odstaw na kilka godzin.
Jak pianka uzyska stałą konsystencję, oprósz od góry cukrem pudrem. Delikatnie obróć naczynie do góry dnem, pianka powinna wypaść na blat. Oprósz ją od góry. Zanurz nóż w cukrze pudrze i pokrój piankę na kawałki. Każdy kawałek obtocz w cukrze pudrze.
Komentarze