Pieczarkowe gniazdo

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne połaczenie smaków dla tych co lubią makaron i pieczarki.

  • 30 min

Składniki:

  • kostka rosołowa,
    makaron spaghetti pełnoziarnisty,
    12 średnich pieczarek,
    woda,
    1 łyżka masła,
    1 średnia cebula,
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
    10 g sera gouda,
    3 łyżki groszku konserwowego,
    sól, pieprz, majeranek,
    suszony czosnek i papryczka chili,
    50 g serka kremowego topionego,
    świeży lubczyk i bazylia,
    oliwki czarne i zielone.

Pieczarkowe gniazdo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, na złoty kolor. Pieczarki czyścimy, kroimy na kawałeczki, dodajemy do cebuli i całość smażymy. W małym garnku zagotowujemy 300 ml wody, przekładamy pieczarki z cebula i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy kostkę rosołową, robimy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej i zagęszczamy nią sos. Następnie dodajemy serek topiony, pieprz, majeranek, drobno posiekany lubczyk i całość mieszamy. Na końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili.
  • 2. W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti na al dente.
    Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy, na wierzch trzemy ser żółty, dodajemy oliwki i świeżej bazylii. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy