Ptasie gniazdo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne pieczarki plus jajeczne kotleciki w ciekawym, chrupiącym naczyniu. Po prostu pychota.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje:
    opakowanie ciasta francuskiego
    30 dag pieczarek
    3 łyżki śmietany 18%
    5 jajek
    bułka tarta
    przyprawy (sól, pieprz, ewentualnie słodka papryka i koperek)

Ptasie gniazdo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cztery jajka ugotować i wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na dwie części i wylepić nim dwa małe naczynia żaroodporne. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać do zrumienienia się ciasta.
  • 2. Ugotowane jajka rozdrobnić widelcem lub zmielić blenderem, dodać przyprawy do smaku. Wbić surowe jajko, dodać bułkę tartą i zagnieść jednolitą masę. Uformować około sześciu kotlecików i układać je na sitku do parowania.
    Parować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
  • 3. Pieczarki pokroić w kosteczkę i i poddusić na patelni z niewielką ilością wody, dosyć mocno przyprawić solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Pod koniec duszenia dodać 3 łyżki śmietany. Dokładnie wymieszać.
  • 4. Przygotowanym farszem napełnić gniazdka z ciasta francuskiego. Na wierzchu ułożyć po trzy kotleciki jajeczne.

Porady

Kotleciki można posypać słodką papryką. Będą miały intensywniejszy smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy