Ptasie gniazdo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cztery jajka ugotować i wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na dwie części i wylepić nim dwa małe naczynia żaroodporne. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać do zrumienienia się ciasta.
2.Ugotowane jajka rozdrobnić widelcem lub zmielić blenderem, dodać przyprawy do smaku. Wbić surowe jajko, dodać bułkę tartą i zagnieść jednolitą masę. Uformować około sześciu kotlecików i układać je na sitku do parowania.
Parować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
3.Pieczarki pokroić w kosteczkę i i poddusić na patelni z niewielką ilością wody, dosyć mocno przyprawić solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Pod koniec duszenia dodać 3 łyżki śmietany. Dokładnie wymieszać.
4.Przygotowanym farszem napełnić gniazdka z ciasta francuskiego. Na wierzchu ułożyć po trzy kotleciki jajeczne.
Porady
Kotleciki można posypać słodką papryką. Będą miały intensywniejszy smak.
Komentarze