Pieczarkowe koperty

0 (0 ocen)

  • 50 min

Idealna przekąska Sylwestrowa lub imieninowa

  • 50 min

Składniki:

  • 400g ciasta francuskiego
    500g pieczarek
    1 płat piersi kurczaka
    1 cebula
    Mała papryka czerwona
    Ser zółty
    Vegeta, papryka słodka w proszku, pieprz, czosnek w proszku, przyprawa do mięsa

Pieczarkowe koperty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kroimy na drobną kosteczkę, smażymy przyprawioną przyprawą do mięsa. Na drugiej patelni smażymy paprykę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. jak papryka i cebula zmiękną dodać posiekane drobno pieczarki. Gdy pieczarki są już dobre przekładamy do warzyw wysmażoną na miękko pierś. Doprawiamy vegetą, pieprzem, czosnkiem i papryką do smaku.
    Ciasto kroimy na równe kwadraciki, na każdy kwadrat kładziemy ok 2 łyżek farszu (najlepiej już ostygniętego). Na farsz kładziemy plasterek sera żółtego i zawijamy kwadraciki jak kopertę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć koperty i posmarować je pędzelkiem namaczanym w oleju. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min w 220 stopniach

Porady

Koperty najlepiej smakują z sosem tatarskim lub sosem czosnkowym. Lub po prostu z majonezem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy