400g ciasta francuskiego
500g pieczarek
1 płat piersi kurczaka
1 cebula
Mała papryka czerwona
Ser zółty
Vegeta, papryka słodka w proszku, pieprz, czosnek w proszku, przyprawa do mięsa
Pieczarkowe koperty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kroimy na drobną kosteczkę, smażymy przyprawioną przyprawą do mięsa. Na drugiej patelni smażymy paprykę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. jak papryka i cebula zmiękną dodać posiekane drobno pieczarki. Gdy pieczarki są już dobre przekładamy do warzyw wysmażoną na miękko pierś. Doprawiamy vegetą, pieprzem, czosnkiem i papryką do smaku.
Ciasto kroimy na równe kwadraciki, na każdy kwadrat kładziemy ok 2 łyżek farszu (najlepiej już ostygniętego). Na farsz kładziemy plasterek sera żółtego i zawijamy kwadraciki jak kopertę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć koperty i posmarować je pędzelkiem namaczanym w oleju. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min w 220 stopniach
Porady
Koperty najlepiej smakują z sosem tatarskim lub sosem czosnkowym. Lub po prostu z majonezem
Komentarze