Pieczona ciecierzyca

0 (0 ocen)

Niedoceniane przeze mnie kuleczki ciecierzycy doskonale sprawdziły się jako chrupiąca przekąska, a także jako dodatek do kremu z cukinii.

Składniki:

  • 1 słoik ciecierzycy konserwowej (400g po odsączeniu)
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól morska
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Pieczona ciecierzyca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie osuszamy w ręcznikach papierowych. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i rozkładamy tak, by każde ziarno było obok drugiego. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 15 minut. Po tym czasie ciecierzycę zsypujemy do miski, dodajemy oliwę, sól oraz paprykę. Dokładnie mieszamy i ponownie wykładamy na blaszkę. Pieczemy raz jeszcze ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru i odpowiedniej chrupkości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy