Pieczona dynia hokaido z olejem sezamowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zapraszam na bardzo proste danie, a mianowicie dynię pieczoną w formie niewielkich łódeczek. Smakuje wybornie jako samodzielna potrawa lub wkomponowana jako skłądnik sałatki.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 dynia hokaido 1200 g
    2 łyżeczki suszonego tymianku
    2-3 ząbki czosnku
    garść świeżej bazyli
    1/2 łyżeczki curry
    sól morska do smaku
    2-3 łyżki oleju sezamowego
    2 łyżki octu balsamicznego

Pieczona dynia hokaido z olejem sezamowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vpojiw 1. Dynie przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić w 2 centymetrowe słupki, skropić olejem sezamowym i octem balsamicznym.

    Posypać tymiankiem, solą morską, pokrojonym czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 20-25 minut.


    Tak przygotowaną dynię można podawać jako samodzielną przekąskę na ciepło lub zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy