Pieczona dynia z dipem jest naprawdę rewelacyjnym pomysłem na przykład na kolację, ale można podać ją na imprezę bo jest świetna na ciepło ale też na zimno.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
DYNIA PIECZONA:
- dynia Hokkaido: 0.5 sztuki
- oliwa z oliwek: 1 sztuka
- sól ziołowa lub sól i dowolne zioła: 1 sztuka
DIP:
- twarożek: 250 gramów
- awokado: 2 sztuki
- czosnek: 3 ząbki
- pomidor: 2 sztuki
- sól do smaku: 1 sztuka
Pieczona dynia z dipem z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię opłukać, przekroić na pół i usunąć ze środka pestki. Całość pokroić w plastry grubości około 2 cm, skropić je oliwą, oprószyć solą ziołową i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
2.Pomidory opłukać i pokroić w drobniutką kostkę. Czosnek rozetrzeć z solą.
Awokado rozkroić i łyżką wyjąć miąższ. Wymieszać wszystkie składniki, ewentualnie doprawić solą.
Komentarze