Pieczona gruszka z czekoladą i orzechami w kremie stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy połączyć z 2 łyżeczkami miodu i imbirem
.
2.Gruszki umyć,obrać.Przekroić na pół ,wydrążyć gniazda nasienne.Z każdej połówki lekko ściąć spód by gruszka nam się nie kołysała.Do każdej połówki nałożyć po kostce czekolady.Na czekoladę nałożyć orzechy.
3.Gruszki przełożyć do żaroodpornego naczynia.Polać roztopinym masłem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 17 minut w temp.200 st.C.Następnie naczynie przykryć i piec jeszcze przez około 25 minut(Sprawdzić czy gruszki są miękkie).Lekko ostudzone gruszki polać czekoladową polewą
4.Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem.Następnie dodać 6 kostek czekolady startej na tarce o dużych oczkach.Połączyć łyżką.
5.Krem przełożyć do 4 pucharków.Do kremu włożyć po połówce gruszki.Dowolnie udekorować
.
Komentarze