Pieczona gruszka z czekoladą i orzechami w kremie stracciatella

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pieczona gruszka z pysznym nadzieniem a do tego krem z gorzką czekoladą to moja propozycja na smaczny deser.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże gruszki

    4 łyżki drobno posiekanych włoskich orzechów

    3 łyżeczki miodu

    szczypta imbiru

    50 g masła

    10 kostek gorzkiej czekolady

    250 ml śmietany kremowej 30%

    2 łyżki cukru pudru




    Ponadto :czekoladowa polewa lub rozpuszczone kostki czekolady

Pieczona gruszka z czekoladą i orzechami w kremie stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy połączyć z 2 łyżeczkami miodu i imbirem


    .
  • 2. Gruszki umyć,obrać.Przekroić na pół ,wydrążyć gniazda nasienne.Z każdej połówki lekko ściąć spód by gruszka nam się nie kołysała.Do każdej połówki nałożyć po kostce czekolady.Na czekoladę nałożyć orzechy.

  • 3. Gruszki przełożyć do żaroodpornego naczynia.Polać roztopinym masłem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 17 minut w temp.200 st.C.Następnie naczynie przykryć i piec jeszcze przez około 25 minut(Sprawdzić czy gruszki są miękkie).Lekko ostudzone gruszki polać czekoladową polewą

  • 4. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem.Następnie dodać 6 kostek czekolady startej na tarce o dużych oczkach.Połączyć łyżką.
  • 5. Krem przełożyć do 4 pucharków.Do kremu włożyć po połówce gruszki.Dowolnie udekorować
    .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy