PIECZONA KAPUSTA Z SOSEM CEBULOWO- MUSZTARDOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Robiłam już zupę z kapusty, bigos, gołąbki, kapustę zasmażaną czy modrą ale jeszcze nigdy nie piekłam kapusty. Spróbowałam. Wyszła smaczna, lekko twardawa, bardzo aromatyczna, no i ten sos… komponował się wyśmienicie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średnia włoska kapusta
    1/2 szklanki oliwy
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    sól, pieprz

    Sos cebulowo- musztardowy
    3 łyżki masła
    1 łyżka musztardy dijon
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    3 łyżki cebuli, przeciśniętej przez praskę
    1/3 szklanki śmietany kremówki

Pieczona kapusta z sosem cebulowo- musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy w grube plastry i smarujemy je mieszanką oliwy, czosnku, soli i pieprzu. Z obu stron.
    Pieczemy na blaszce, około 15minut, w 200°C.

Porady

Sos cebulowo- musztardowy W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy resztę składników. Zagotowujemy, mieszamy i polewamy upieczoną kapustę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy