Pieczone faszerowane jabłuszka

0 (0 ocen)

  • 10 min

Smaczny i zdrowy deser, w sam raz na chłodne jesienne wieczory.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 duże, czerwone, twarde jabłka
    2 łyżki konfitur wiśniowych
    1 łyżkę miodu
    0,5 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki suszonej żurawiny
    2 łyżeczki migdałów w płatkach
    sok z cytryny

    Do dekoracji:
    1 łyżeczka migdałów w płatkach
    1 łyżeczka suszonej żurawiny
    kilka listków świeżej mięty
    cynamon w laskach

Pieczone faszerowane jabłuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłuszka umyć, odciąć czapeczki. Środek wydrążyć, pozostawiając na bokach centymetrową warstwę miąższu. Tak powstałe miseczki skropić sokiem z cytryny.
    Wydrążony miąższ pokroić w kosteczkę, wymieszać z powidłami wiśniowymi, miodem, suszoną żurawiną, płatkami migdałów i cynamonem. Ja dodaję do farszu kilka kropel soku z cytryny, który poprawia smak farszu i sprawia, że jabłuszka nie ciemnieją. Następnie wypełnić farszem jabłuszka i wstawić je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy