Pieczone pikantne bakłażany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pokażę Wam jeden z moich sposobów na przygotowanie bakłażanów, które uwielbiam - upieczone w plastrach, mocno przyprawione i pachnące.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • Składniki:
    2-3 bakłażany
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżka czosnku granulowanego
    0,5 łyżeczki soli
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie
    1 łyżka zimnego masła w kawałkach
    Dodatkowo:
    1 łyżka oliwy do natłuszczenia papieru

Pieczone pikantne bakłażany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Umyte i osuszone bakłażany kroję wzdłuż na plastry grubości ok. 1 cm. Układam je płasko i posypuję solą, zostawiam na 10 minut. Następnie przekładam plastry na sito i spłukuję sól. Z sosu sojowego, papryki, czosnku i soli robię pastę i smaruję każdy plaster bakłażana. Odstawiam je na 20 minut do zamarynowania. Blachę do pieczenia wykładam papierem, natłuszczam go olejem i układam bakłażany. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. (góra-dół) na ok. 30 minut, po czym posypuję plastry ziołami prowansalskimi i kawałkami masła. Piekę jeszcze 10 minut. Podaję z sosem majonezowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy